Workshop: Wild fermenteren / Forest fermentation
dinsdag 22 juli 2025 14:00 - 16:00
Locatie de Bibliotheek Waalre, Het Huis van Waalre
Categorie Volwassenen
Tags Volwassenen Workshop Zomervakantie
Prijzen
  • Non-members € 15,00
  • Library members € 12,50
Download Toevoegen aan agenda
Terug

Workshop: Wild fermenteren / Forest fermentation

ENGLISH BELOW

Boodschappen zonder supermarkt, maar met wildpluk. Koken zonder vuur, maar met edele rot. Bij deze workshop ga je aan de slag met fermentatie: een eeuwenoude manier van voedsel conserveren die helemaal terug is van weggeweest. Denk aan zuurdesem en gefermenteerde groenten, allemaal bereid met natuurlijke ingrediënten en een flinke dosis microbieel leven.

Het is traditie geworden met Wildcultuur evenementen dat er altijd een zuurdesembrood wordt gedeeld, met iets interessants om te smeren. Tijdens deze workshop staan al die fermentaties centraal. Met ingrediënten uit het jonge voedselbos van Wildcultuur ga je de recepten zelf uitproberen.

Wat kun je verwachten?
Je leert meer over fermenteren en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. Alle materialen zijn inbegrepen. Na afloop heb je een frisdrank van dennennaalden, je eigen zuurdesemstarter en een lactofermentatie van groenten. Als het weer het toelaat maken we dit allemaal buiten, om zoveel mogelijk leven in de brouwsels te krijgen.

Over Wildcultuur
De workshop wordt gegeven door Kevin Warmerdam van Wildcultuur. In 2019 kwam er aan het einde van de straat waar Kevin woont een stukje bos te koop. "Een nieuwe wereld ging voor mij open. Plots stond ik elke week tussen de bomen — ik was betrokken."

Wildcultuur gaat over die bossen en over de rol van de mens daarin. Het is wild, omdat we kijken naar natuur en ecosystemen. Het is cultuur, omdat we zoeken naar een rol voor de mens die daarin past en opnieuw waardevol en mooi is.

Ik zeg wel eens: "Alles wat we voor het bos kunnen doen én alles wat we met het bos kunnen doen."

Workshop: Forest Fermentation

It's become a tradition with Wildcultuur workshops that a homemade loaf of sourdough is shared, with something interesting to spread on it. During this workshop, these fermentations take center stage. We will recreate several recipes using some ingredients from the young food forest.

What to expect?
You will learn more about fermentation and how you can prepare things using this technique. Materials are included. You will take home a pine soda, a sourdough starter, and lactofermenting vegetables. Weather permitting, everything will be prepared outdoors, between the trees.

About Wildculture
The workshop will be hosted by Kevin Warmerdam, founder of Wildculture. In 2019, a small piece of forest at the end of the street where Kevin lives went up for sale. A whole new world opened up for him. "Suddenly, I was standing among the trees every week — I was involved."

Wildculture is about these forests and the role of humans within them. It is wild because we look at nature and ecosystems. It is culture because we seek a role for humans that fits and adds value in a meaningful and beautiful way.

I often say: “Everything we can do for the forest and everything we can do with the forest.”

During the workshop English and Dutch will be spoken.


Library members

€ 12,50
Non-members

€ 15,00