Lezing: culinair erfgoed. De geschiedenis van onze eet- en drinkgewoonten
woensdag 5 november 2025 19:30 - 21:30
Locatie de Bibliotheek Waalre, Het Huis van Waalre
Categorie Volwassenen
Tags Erfgoed Geschiedenis Lezing Volwassenen
Prijzen
  • Niet-leden € 7,50
  • Bibliotheekleden € 6,00
Download Toevoegen aan agenda
Terug

Lezing: culinair erfgoed. De geschiedenis van onze eet- en drinkgewoonten

Waarom kent de gemiddelde Nederlander meer dat vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten? Waarom houden Nederlanders van zoute haring en zoute drop, terwijl men in het buitenland daarvan gruwelt? Het heeft allemaal te maken met onze culinaire geschiedenis. Bij deze lezing kom je er meer over te weten.

Nu is het normaal dat je het hele jaar genoeg te eten hebt en dat je zelfs in de winter verse groenten kunt kopen. Toch is het nog maar ruim honderdtwintig jaar geleden dat met de uitvinding van het wecken een eind kwam aan de honger. Voor die tijd waren de mensen de hele zomer in de weer om voldoende voedsel in de winter te hebben.

Onze culinaire geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees/vis en groente voor handen was, op welke manier men het goed kon houden en welke methoden men had om het te bereiden. Op een open vuur kook je heel anders dan op het fornuis dat in de negentiende eeuw zijn intrede deed. Veel van het voedsel dat wij gewend zijn te eten, heeft een historisch verhaal: onze boterham met kaas, de beschuit met muisjes, friet met mayonaise, een Brabants worstenbroodje, een kopje koffie met een koekje.

Ineke Strouken
Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Via boeken, artikelen en radio-uitzendingen vertelt ze over de (historische) achtergronden van tradities. Van haar hand zijn onder andere Beschuit met muisjes en andere geboortegebruiken (1991) en Bruidssuikers en wittebroodsweken en andere huwelijksgebruiken (1993). Tevens heeft zij de boeken: Dit zijn wij, over de honderd belangrijkste tradities (2012), Dat vieren wij over feesten in Nederland (2014) en Tradities in Brabant (2022) geschreven. Meer informatie: Ineke Strouken.

Waalres Erfgoed en de Bibliotheek Waalre
Waalres Erfgoed en de Bibliotheek Waalre organiseren samen twee keer per jaar een lezing over een onderwerp op regionaal heem- of geschiedkundig terrein, waarvoor ze vakbekwame sprekers uitnodigen.

Voor donateurs van Waalres Erfgoed zijn deze lezingen gratis. Zij stellen het op prijs als je je van tevoren aanmeldt via info@waalreserfgoed.nl.

NB: Donateur worden van Waalres Erfgoed kan. De minimale bijdrage van een donateur bedraagt €12,50 per jaar. Donateurs ontvangen gratis vier maal per jaar de nieuwsbrief Spinning Houwe, alsmede een uitnodiging voor lezingen die Waalres Erfgoed in samenwerking met de Bibliotheek Waalre in het voor- en najaar organiseert. Kijk voor meer informatie op de website Waalres Erfgoed.


De prijs is inclusief één consumptie. Houd je ticket (digitaal of op papier) gereed om gebruik te kunnen maken van de consumptie. Ben je lid van de Bibliotheek Eindhoven? Dan betaal je een gereduceerd tarief. Ter controle wordt naar het nummer van je bibliotheekpas gevraagd. Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Je hebt al voor €19,- per jaar een abonnement. Daarmee heb je direct voordeel én steun je de bibliotheek. Lid worden kan eenvoudig online.


Bibliotheekleden

€ 6,00
Niet-leden

€ 7,50