Rosanne Hertzberger
donderdag 29 november 2018 19:30 - 22:30
Locatie de Bibliotheek Eindhoven, De Witte Dame
Categorie Volwassenen
Tags Gezondheid Lezing Wetenschap
Prijzen
  • Niet-leden € 12,00
  • Bibliotheekleden € 10,00
  • We are Public gratis
Download Toevoegen aan agenda
Terug

Rosanne Hertzberger

Als microbioloog kreeg Rosanne Herzberger grote bekendheid met haar boek ‘Ode aan de E-nummers’, als tafeldame bij De Wereld Draait Door en als gast bij Zomergasten. In het kader van Nederland Leest (thema 'Voeding') komt ze met een lezing naar de bibliotheek!

Tijdens de leescampagne Nederland Leest (1 t/m 30 november) verschijnt het geschenkboek 'Je bent wat je leest', met veel informatie en wetenswaardigheden over wat Nederland eet en leest over eten. Hertzberger geeft invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van deze uitgave.

Ode aan de E-nummers
Met Ode aan de e-nummers geeft Rosanne Hertzberger een opvallende tegenstem in de hedendaagse gezonde voedselindustrie. De huidige trend is een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt.
Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan zelfgemaakte en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger stelt dat chemie in onze voedselproductie grote impact heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.

Rosanne Hertzberger: “'Zonder kunstmatige kleurstoffen, zonder conserveermiddelen, zonder smaakstoffen.' Ooit werd ons voedsel verkocht met aanbevelingen wat er allemaal wél in zat. Tegenwoordig staat er vaker op wat er allemaal niet in zit. In een advertentie voor brood zag ik de claim '0% gist' staan: een voorbeeld van de hedendaagse angstcultuur rondom voedsel en de gevoeligheid voor onzinnige hypes en mode-allergieën. Dat terwijl de geschiedenis van brood ons juist laat zien hoe technologie, chemie en microbiologie ons voedsel in de afgelopen eeuwen telkens weer beter maakt."

De prijs is inclusief één consumptie. Neem het ticket geprint mee om gebruik te kunnen maken van de consumptie. Ben je lid van de Bibliotheek Eindhoven? Dan betaal je een gereduceerd tarief. Ter controle wordt naar het nummer van je bibliotheekpas gevraagd. Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Je hebt al voor €18,- per jaar een abonnement. Daarmee heb je direct voordeel én steun je de bibliotheek. Lid worden kan eenvoudig online.

Tijdens de activiteiten van de Bibliotheek Eindhoven worden er mogelijk foto’s gemaakt, voor eventueel gebruik op social media of in gedrukte of online uitingen. Bij lezingen brengt de fotograaf met name de spreker in beeld en de ruimte als geheel. Heb je hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan bij de fotograaf.


Helaas is het niet meer mogelijk om te reserveren. De reserveringsdeadline is verstreken op donderdag 29 november 2018 om 22:30